Zlata plaketa za 60. letnico kluba

Strokovni svet za šport Občine Železniki je Smučarskemu klubu Domel podelil Zlato plaketo za 60 let delovanja

 

SMUČARSKI KLUB DOMEL ŽELEZNIKI

Tekmovalno smučanje na Selškem je letos praznovalo že 60. obletnico.

 

Začetnika , pravzaprav korenini Selške "smučarije", sta bila TVD Partizan Selca in Železniki. V svojih smučarskih sekcijah in na tečajih sta vzgojila številne smučarje in tekmovalce, ki so se povzpeli tudi med najboljše v državi. Po združitvi TVD Partizanov leta 1970 je skrb za smučarski šport prevzelo Športno društvo Alples. V letu 1973 pa se je smučanje in sankanje organiziralo v Športno društvo Železniki, čigar generalni sponzor je bila Iskra Železniki. Sledita še dve spremembi imena : leta 1981 Športno društvo Iskra Železniki in 1993 Športno društvo Domel Železniki. V letu 1998 sta se v samostojni organizaciji ločili smučarska in sankaška sekcija in nosilec organiziranega smučanja na Selškem se od tedaj naprej imenuje SMUČARSKI KLUB DOMEL Železniki.

 

V toliko letih delovanja so se zvrstile številne generacije. Dolgi seznami aktivnih tekmovalcev in njihovi uspehi, odlični smučarski delavci in vrhunski trenerji so naredili Selško dolino za smučarsko dolino. Pripadnost smučanju, entuziazem, dosledno in strokovno delo se je prenašalo skozi leta. Smučarski klub Domel je kratek pregled skozi to selško smučarijo , ki je bila nabita s srčnostjo in nesebičnostjo opisal v zborniku Smučanje na Selškem nekoč in danes, ki ga je izdal ob svoji 50. obletnici.

 

Tudi v zadnjem desetletju klub nadaljuje tradicijo zagnanih smučarskih delavcev. Ohranil se je osnovi cilj, pritegniti čim več otrok v šport. Iz tistih, ki se odločijo za tekmovalno smučanje narediti čim boljše tekmovalce, iz ostalih pa čim bolj vsestranske športnike. Društvo še vedno deluje na osnovi zagnanosti, homogenega tima, ki z ogromno entuziazma in volunterskega dela pripravlja pogoje in sredstva za treninge. Seveda je potrebno slediti spremenjenim pogojem, tehnikam, modernim komunikacijam in podobno, a le na tak delovni, ekipni način, lahko omogočajo smučanje, ki je dostopno velikemu krogu ljudi. V povprečju imajo vsako leto prijavljenih 12 – 19 registriranih tekmovalcev, kar je glede na to, kolikšno je število prebivalcev območja, ki ga pokrivajo, zelo veliko.

 

Res je osnovna dejavnost kluba smučanje in z vso vnemo se posvečajo pripravi treningov, pogojem zanje in vsem ostalim, kar omogoča tekmovalcem, da lahko delajo in da so trije zadnji, sneženi meseci sezone, ko morajo pokazati kaj znajo, zanje užitek. Samo odličen smučar pa ni njihovo popolno zadovoljstvo, zato želijo v času, ko so otroci oz. tekmovalci z njimi, tudi čim več prispevati k vzgoji popolnega, odgovornega, delovnega in zadovoljnega človeka. Moramo reči, da jim to uspeva, ker njihove ekipe so nenavadne – to pravijo tudi trenerji in starši drugih klubov. Družne so, člani si pomagajo med seboj, delovni so in spoštujejo nek določen red. Ve se, da to niso samo njihove zasluge, je pa en prispevek k temu, da so njihovi tekmovalci uspešni v športu in v šoli.

 

V zadnjih petih letih so nabrali 19 pokalov v seštevkih skupnih uvrstitev v regiji in državi. Z državnih prvenstev pa prinesli 9 medalj. Vsi tekmovalci so člani državne reprezentance. Z velikih mednarodnih tekem imajo v petih letih 12 medalj s FIS tekem pa 22 v zadnjih treh letih. Imeli so svojo predstavnico na svetovnem mladinskem prvenstvu in olimpijadi mladih. Tudi najmlajši, ki še ne tekmujejo v rednem panožnem programu se z vsake tekme vračajo z usti do ušes.

 

Večkrat se sliši: »Od kje se je pa spet ta vzel?« Odgovor je: »Iz Smučarskega kluba Domel Železniki.« 

S